Aktuelt arkiv

EQUITERAPEUT ELISABETH HAUKELAND

Equus i fokus - Arkiv

 

 

 

Smakebit på kraniosakralterapi i regi av SVEF

 

30.november arrangerte SVEF et introduksjonskurs med kraniosakralterapi på hest. Det foregikk på Alleby Ridskola utenfor Göteborg. Instruktøren, Eva-Lena Kuhl Bornefelt, er den eneste i Sverige som holder kurser i KS-terapi på hest og hund. Hun bor store deler av året i Australia, men kommer til Sverige med jevne mellomrom på grunn av kursene hun holder der. For å lese mer om KS-terapi, gå inn på hjemmesiden deres: http://www.kshasthund.net/

 

 

Tilskuer på Christina Drangel-kurs på Blixland hestesenter

 

Jeg fikk vært tilskuer på èn av to dager med Christina Drangel den 18. oktober. Christina er som alltid veldig engasjerende, og snakker mye i bilder, så man virkelig forstår tankene hennes. Hun legger vekt på å jobbe hesten "vid handen", i tillegg til ridningen. Man kan kurere mange problemer fra bakken, før man sitter opp. For å oppnå resultater og se utvikling i treningen, så forespeiler hun at man legger opp et system som man følger ganske slavisk, og holder seg til det, før man kan gi det en ærlig vurdering. Let it grow! Og skynd deg langsomt.

Hun snakket også endel om at det er hesteeier sitt ansvar og plikt å finne ut av om hesten er helt frisk og pigg for det arbeidet vi begjærer av den. Når det er snakk om at hesten har smerter noe sted, reagerer den ofte med stress eller en form for uvilje til en øvelse eller gangart.

Jeg var praktikant hos Christina for 1,5 år siden.

 

 

Damefeber 14. oktober 2009

 

Flere hundre kvinner var samlet til "Damefeber" i Oslo. Damefeber er et årlig business- og networking event for kvinner som driver en eller annen form for forretning. Her fikk vi mye inspirasjon og motivasjon til å fortsette og drive firmaet vårt med stø kurs, finne drømmen, og gå for den. Kvinneånden i salen var til å ta og føle på; her var det mange damer som ville noe. Foredragsholderne som fortalte "sin historie" til oss, formidlet masse tips og råd, og kan virkelig regnes som gode rollemodeller for de som har sin egen damebedrift.

 

 

 

Klassisk dressur med Charles de Kunffy, England

 

Jeg har vært en langweekend i Guilford, England den 10.-13. september. Her var jeg tilskuer på rideundervisning og demonstrasjon med den klassiske dressurhelten Charles de Kunffy. Undervisningen foregikk på TTT, Teaching the Trainers of Tomorrow. Charles de Kunffy har en fantastisk, gedigen kunnskap om hestens biomekanikk, bevegelse og læring, og har enorm kompetanse og øye for detaljer i ridningen. Undervisningen hans gav et løft av inspirasjon og motivasjon for å gå hjem og trene på hestens premisser, og jobbe med sitsen!

 

 

Anatomikveld for Vestby Hesteklubb

 

Onsdag 5. august var jeg invitert til å holde en temakveld for Vestby Hesteklubb. Jeg snakket om hestens anatomi, bevegelsesmønster og avvik, symptomer på smerte, og litt om hvordan jeg selv jobber som equiterapeut. Til slutt viste jeg bilder av disseksjon av hest, for å illustrere flere eksempler. Det var ca 17 stk interesserte mennesker som møtte frem på Revhaug gård for å lære seg mer om hva befinner seg innunder huden på hesten.

 

 

NOEF og SVEF samlet til kiropraktikkseminar 30.-31.juli 2009

 

NOEF hadde gleden av å invitere til hestekiropraktikkseminar denne sommeren. Jeg var så fornøyd med Dr Bill Hampton som jeg selv var på kurs med i Florida, at jeg ville dele han med flere. I to dager ble vi matet med mer kunnskap om hestekiropraktikk i teori og praksis. Vi øvde teknikker og fikk stille spørsmål til den store gullmedalje. Vi takker Dr Bill Hampton og kona Violet som tok seg den lange turen over fra USA for å lære oss mer! Her er hjemmesiden hans: www.equinespine.com

 

 

 

Finn din equiterapeut!

 

Nå har Norges Equiterapeutforbund fått opp en flunka ny hjemmeside på verdensveven: www.noef.org

Der kan du finne oversikt over landets medlemmer, og se hvor på Norgeskartet du kan finne en equiterapeut i nærheten av der du har hesten din. De fleste jobber ambulerende, det vil si de drar rundt til de ulike stallene for konsultasjoner og behandlinger, mens noen av oss jobber med hest på et fast tilholdssted.

 

 

Sitstreningskurs med Johanne Haltbakk og RIQ

 

Helga 4.-5. juli var jeg teorideltaker på sitstreningskurs, arrangert av Stall Mortensville i Skiptvet(http://stallmortensville.net/). Johanne Haltbakk, med bakgrunn innen fysioterapi/mensendick, driver foretaket RIQ; Intellegent Riding. www.riq.no Det glade budskapet er at du kan gjøre mange bevisstgjørende øvelser - uten hest , og oppnå en bedre sits som vil gi deg mye fremgang i ridningen. Hvis du blir mer bevisst på din egen kropp og har god kunnskap om din egen anatomi, så vil du merke at du blir en bedre "dansepartner" for hesten din. Vi fikk se flere ekvipasjer før og etter finjustering av sitsen, og rytterne uttrykte at forholdsvis små justeringer gav store utslag for hestens respons. Vel oppe i salen, bygger man sitsen sin utifra et midtstilt bekken. Roten til alt ondt og sitsfeil, bunner ofte i at dette ikke er på plass først.

 

 

 

Hva vil du?

 

Er du uinspirert i treninga eller i hesteholdet for tiden? Kanskje du trenger å skrive ned drømmene og målene dine for deg og hesten din? Eller er det vanskelig å definere hva du vil? Et seminar med Birgit Semundseth vil kanskje gi deg den inspirasjonen du trenger: www.tanketrening.com Tankens kraft er større enn vi aner! Du kan med tankene affirmere og visualisere deg fram til målet ditt! Drømmen om å ri piruetter, drømmen om å overvinne redselen for hester, drømmen om å starte i Elitloppet om 2 år, eller hva det nå måtte være. If you can dream it, you can do it! Live your dreams!

 

 

EQUILIBRIS - nytt svensk hestemagasin

 

Dette forholdsvis nye hestebladet kom ut første gang i 2008, med 4 nummer i året. EquiLibris har som mål å formidle hestekunnskap mellom ulike interessegrupper, som f.eks veterinærer, hovslagere, fôreksperter, stutteriansatte, equiterapeuter og folk som "bare vil lære seg mer". De oppdaterer deg også på det nyeste innen forskning på ulike emner fra hesteverdenen. Gå inn på www.equilibris.nu og bli abbonent du også!

 

 

 

SHTF inviterte til kiropraktikkforelesninger og årsmøte i Landskrona, Sverige 18.-19.april 2009

 

Skandinaviska Hästfysioterapeutförbundet, www.shtf.se, inviterte norske og svenske equiterapeuter og hestefysioterapeuter til årsmøte og kurs på Rosenhälls tränings- och rehabsenter. Veterinær Anne Haglund fortalte om sin kiropraktikkutdannelse og hvilke problemer hun ofte møter i sin hestepraksis. Fysioterapeut Jessica Sjöholm innviet oss i sin hverdag på Helsingborg Djursjukhus og i sin egen praksis. To "sadelutprovare" pratet om saltilpassing. Det var veldig inspirerende å møte kollegaer igjen!

 

 

Hestepsykologikurs 4.-5.april 2009

 

Hestepsykologi er utrolig spennende! Flere aha-opplevelser på rad, og ivrig etter å lære mer nå..! Den svenske Monty Roberts-sertifiserte instruktøren, Ann Lindberg, gav oss en dypere forståelse av hestens språk "equus". Det vil si; hun lærte oss hvordan hester tenker og reagerer, og vi jobbet med ulike scenarioer der hesteeiere opplever at hesten deres har problem(er), og hvordan vi kan finne løsninger på disse.

Hva er det som skaper en såkalt "problemhest"?

Ofte er det en kombinasjon av at lederskapet ikke er klarlagt mellom deg og hesten, at vi har oversett hestens forsøk på å si ifra om at den har vondt noe sted, og at vi helt enkelt må lære oss hestens måte å kommunisere på! Oppfordringen er: Les og lær, og gå på kurser for å forstå din hest bedre! Det er på tide at vi setter oss inn i hestens verden!

 

Dette året arrangeres det flere kurser i samme sjanger på Behandlingsstallen hos May-Lis på Eidsvoll. Man kan ta enkeltstående kurser, eller full pakke for å bli sertifisert Monty Roberts-trener.

 

 

 

Årsmøte for Norges Equiterapeutforbund (NOEF), 8.februar 2009

 

Denne dagen avholdt vi NOEFs andre årsmøte i historien. I en varm kjellerstue på Eidsvoll, ble det lagt planer for det kommende året. Spennende kurser vil ta form og samle NOEFs medlemmer et antall ganger i løpet av 2009. Jeg ble gjenvalgt til sekretær i forbundet.

 

 

 

Uke 6 2009 - EQUUS I FOKUS flytter tilbake til Norge

 

Etter å ha vært i Sverige og i USA en periode, har jeg nå bestemt meg for å ta med meg all ny lærdom og kunnskap tilbake til fedrelandet.

Jeg er bosatt i Østfold, og behandler hester her, samt i Akershus og Oslo. Er dere en gruppe på minst 4 hester som bor litt lenger unna, kan jeg reise dit også.

 

Ta gjerne kontakt!

 

 

Kiropraktikkseminar med Dr.Bill Hampton 17.-18. jan 2009, Kissimmee, Florida

 

USA har mye spennende å by på innen hest. Denne helga var jeg på kiropraktikkseminar med Dr Bill Hampton (Doctor of Chiropractics). En gang i måneden behandler han blant annet Pat Parellis hester.

Vi var en liten gruppe som fikk mye personlig assistanse på de ulike justeringsteknikkene for hest. Vi hadde en liten sesjon om saltilpassing, og også en snutt om hvordan gjøre justeringer på hunder.

 

Dr.Bill Hampton holder kurser rundt om i hele USA. Les mere på hjemmesiden hans:

 

www.equinespine.com

 

Om du scroller lengst ned på undersiden "Testimonials" på hjemmesiden hans, kan du lese hva jeg synes om seminaret.

 

 

 

Frivillig arbeid på rehabklinikk i Florida uke 3, 2009

 

Jeg befinner meg i Florida en periode. I uke 3 jobbet jeg "volunteer" på The Sanctuary i Ocala, Central Florida. Dette er en en nylig åpnet rehabklinikk for hester. De har bl.a Hyperbaric Oxygen Chamber, aqua tread mill, P3 electromagnetic pulse machine, laser, solarium med infrarødt lys, svømmebasseng, Eurociser (horsewalker), m.m. For å lese mer om denne klinikken, gå inn på linken under:

 

http://www.sanctuaryequinerehab.com/

 

Ocala kalles forøvrig for The Horse Capital of The World.

 

 

 

2009 - ØNSKER ALLE ET RIKTIG GODT NYTT ÅR!

 

 

 

Praksis i Rättvik 2008.

 

Jeg har tilbrakt en tid i Rättvik, Dalarna, og praktisert i rehab-stallen til Ingebjørn Øyhus og Anna Sjögren.

 

 

Akupunktur-helg med SVEF, 20.-21. september 2008

 

SVEF arrangerte nok et kurs på Kärrbo Prästgård i Västerås. Sune Jansson foreleste om akupunktur med fokus på innervasjoner og forklaringsmodeller bak metoden.

 

 

Kiropraktikk-helg med SVEF, 23.-24. august 2008

 

Denne helga samlet SVEF sine medlemmer på Kärrbo Prästgård i Västerås for å lære mer om kiropraktiske behandlingsteknikker på hest. Vibeke Steig og Monika Ledin hadde demonstrasjoner og foreleste hver sin dag.

 

 

 

Nya QUL - 16.juni 2008.

 

Jeg har nå blitt medlem av Nya QUL, en forening for KVINNER som allerede driver, eller er har et ønske om å drive foretak. Gruppa er ment å være en støtte for hverandre, komme sammen og ha det gøy, arrangere aktiviteter som har med bedriftsvirksomhet å gjøre, og oppmuntre andre kvinner til å starte eget. GIRL POWER!

 

 

Urtekurs og hestens eksteriør og stamtavle, juni 2008.

 

SVEF arrangerte et 2-dagers kurs med Svenne Lindblom (www.alyose.se). Første dagen fikk vi lære om hvilke urter man kan gi hesten for å kurere ulike typer problemer. Vi fikk både se, kjenne, lukte og smake på de ulike vekstene.

Andre dagen pratet Svenne om travhestens eksteriør og avlsplanlegging. Vi var ute hos en kjent svensk travtrener og tittet på en mengde av 2-åringene hans. Vi diskuterte eksteriøret og så på dem i bevegelse. Det ble også demonstrert iontoforese.

 

 

Juni 2008 - EQUUS I FOKUS gjør svenske av seg.

 

I begynnelsen av juni kjørte vi flyttelasset over til Katrineholm, Sverige. Dette er samme by hvor jeg utdannet meg til Dipl. Equiterapeut. Nå er jeg blitt samboer, og så snart folkeregistreringen er i boks, skal "Equus i fokus" bli svensk firma. Da fortsetter jeg min virksomhet i hestelandet Sverige. Som en overlapping av ny og gammel kundekrets, vil jeg dra til Norge ca 1 gang i mnd. Mail meg hvis du er interessert i et besøk!

 

 

På seminar med Fôrkonsulenten 21. mai 2008.

 

Gandur Islandshestforening inviterte til seminar med Fôrkonsulenten, Jon Anders Næsset, på Ekeberg. Gjennom 5 timer fikk vi en innføring i hestens fordøyelsessystem og generelle ernæring, praktisk fôring og rutiner, forskjellige typer og kvalitet på fôr til hest, fôring av ulike hestetyper, samt noen regneeksempler som avslutning. Et seminar som absolutt var verdt å få med seg, med både oppfriskning av ting en har lært før, og nye input om fôring av hest.

 

Kurs i behandling og rehabilitering av ryggproblemer hos hest.

 

Den 20. april 2008 var en gruppe fysioterapeuter, veterinærer og equiterapeuter samlet på kurs med ulike forelesere utenfor Stockholm. Hovedforeleseren var Lesley Goff fra Australia. Hun snakket om fysioterapeutisk behandling og rehabilitering av rygg- og nakkeproblem hos hest. Fokuset lå på SI-leddet (sacroiliaca/iliosacral), dets bevegelighet og funksjon, sykdomstilstander og fysioterapi.

Sjefsveterinær Flemming Winberg (Helsingborg Djursjukhus) formidlet sitt holistiske syn på ryggproblem hos hest.

Enda en veterinær og en hestefysioterapeut pratet om tilsvarende temaer.

En interessant dag!

 

 

 

Tilskuer på sitstreningskurs med Elaine Butler.

 

Engelske Elaine Butler holdt sitstreningskurs i 4 dager på Brevig gård, Jeløya, den andre helga i mars 2008. Jeg var tilskuer under en av dagene. Her fikk vi innblikk i viktigheten av å ha en så korrekt sits som mulig, og vi fikk se hvor mye en god og en dårlig sits påvirker hestens arbeid og form. Det handler om å bli kroppsbevisst, trene nervesystemet til å oppfatte, og lese av hvordan hesten reagerer på våre signaler.

 

 

 

Tilbake i Norge fra uke 11.

 

Praktikant-tiden er over. Oppholdet hos Christina Drangel har vært interessant og lærerikt! Ser fram til å treffe nye og gamle kunder igjen i Norge!

 

 

 

Praktikant hos Christina Drangel fra januar til mars 2008.

 

Ut å lære mer...!

Jeg har vært så heldig å få praktikantplass hos Christina Drangel i 2 mndr fra 7. januar 2008. Christina holder til utenfor Stockholm, og du kan lese mer om henne her:

 

Christina Drangel

 

Hos Christina skal jeg lære meg mer om ridning og hestetrening, som vil gi meg en bredere forståelse av hesten som individ, og samspillet mellom hest og menneske. Hestens fysiske tilstand og velvære påvirkes jo mye av treningen, og jeg synes det er en viktig bit å fokusere på.

 

 

NORGES EQUITERAPEUTFORBUND (NOEF) er i gang!

 

18. januar 2008 hadde Norges Equiterapeutforbund sitt første årsmøte på Eidsvoll. Jeg ble valgt som sekretær for NOEF. I Norge finnes det ca 30 av oss med samme skolebakgrunn fra HTU/ISHU.

 

 

 

2008 - ØNSKER ALLE ET RIKTIG GODT NYTT ÅR!

 

 

 

Videreutdanningskurs i rehabilitering 10.-11. nov 2007.

 

Skandinaviska Hästfysioterapeut Förbundet (SHTF) arrangerte rehab-kurs i Strängnäs. Det var forelesninger og demonstrasjoner med to massasjeterapeuter, foredrag med Irradia (terapeutisk laser), Back on track, og vibrasjonstrening.

 

 

Kurs om HESTENS BEVEGELSESAPPARAT 15. okt - 9. nov 2007.

 

Jeg har vært på 4 ukers kurs om hestens bevegelsesapparat ved Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala.

 

Hästens rörelseapparat - struktur och funktion.

Kursen omfattar föreläsningar, demonstrationer och dissektioner rörande skelettets, ledernas, muskulaturens och hovens anatomiska och histologiska uppbyggnad och funktion. Föreläsningsvis behandlas rörelselära, exteriör och prestation, träningsfysiologi, hållbarhet, skadeuppkomst och skadeprevention. Under kursens gång görs ett studiebesök där studenten deltar i palpationsövningar på levande häst. I kursen ingår även en fördjupningsuppgift bestående av genomläsning, kritisk granskning och skriftlig sammanfattning av vetenskapliga artiklar inom området.

Equus i fokus © 2016